Két ügyben hallgatták meg Kolompár Orbánt

2009.11.18. 20:14

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke szerint a budapesti vádiratban szereplő, a romaszervezettől felvett pénz csak részbeni ellentételezése volt annak a kölcsönnek, amit korábban ő nyújtott az OCÖ-nek, derült ki az ellene és öt társa ellen indított per szerdai tárgyalásán. A Kecskeméti Városi Bíróságon indult eljárásban az OCÖ elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, jelentős értékre elkövetett sikkasztással, számviteli fegyelem megsértésével és magánokirat-hamisítással vádolja az ügyészség.

A per a szerdán Kolompár Orbán kihallgatásával folytatódott, később egy másik ügyben is meghallgatták. A budapesti VI.-VII. kerületi ügyészség által emelt vád szerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként arra utasította a roma érdekképviselet pénztárát, hogy utólagos elszámolásra, több részletben, összesen 5 millió 70 ezer forintot fizessen ki, de azzal nem számolt el és a kár sem térült meg. A roma politikust ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével és számviteli fegyelem megsértésében bűnsegédlettel vádolják.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a tárgyalás felfüggesztése után elmondta, bár a november 20-ra, 24-re, 26-ra és 30-ra kitűzött tárgyalási napok változatlanok, az eredeti tervektől eltérően a per legközelebb, azaz pénteken is Kolompár Orbán vallomástételével folytatódik.