Alkotmányos alapjogokat sértett a rendőrség Tatárszentgyörgyön

2009.12.02. 16:36

Az alkotmányos alapjogokat súlyosan sértette az idén februárban Tatárszentgyörgyön történt két halálos áldozatot követelő Molotov-koktélos és fegyveres támadás utáni rendőri intézkedés, állapította meg a Független Rendészeti Panasztestület.

Idén február 23-ra virradóra a Pest megyei település cigánysorának utolsó házát Molotov-koktéllal felgyújtották, és a tűz elől menekülő családra rálőttek. A támadásban egy ötéves kisfiú és 27 éves édesapja életét vesztette. Egy 3 éves és egy 6 éves gyermek, valamint az édesanyjuk súlyosan megsérült. A rendőrség több mint 10 órán át egyszerű balesetként kezelte a gyilkosságot.

Kaltenbach Jenő, a panasztestület elnöke elmondta, a panaszolt rendőri intézkedések sértették az áldozatok tisztességes eljáráshoz fűződő alkotmányos jogát, és hátráltatták a nyomozást. Az állásfoglalást megküldték az országos rendőrfőkapitánynak. Ha megállapításukat az országos rendőrfőkapitány elutasítja és nem hoz az ügyben elfogadó közigazgatási határozatot, a panaszos bírósághoz fordulhat.