Felmentette a bíróság a volt szabolcsi rendőrfőkapitányt

2009.12.03. 16:13 Módosítva: 2009.12.03. 16:21

Felmentette a közérdekű adatokkal való visszaélés bűntettének vádja alól Andrékó János volt szabolcsi rendőrfőkapitányt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság. A csütörtökön meghozott jogerős ítéletében helyben hagyta az elsőfokú bíróság döntését.

A korábban dandártábornoki rangban szolgáló rendőri vezetőt 2007 februárjában kérte a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ), hogy adjon át nekik saját, és más szakszervezetre vonatkozó statisztikai adatokat. Andrékó János azonban aggályosnak találta az adatok kiadását, és továbbította a kérést a felettes szervnek, az Országos Rendőr-főkapitányságnak.

A szakszervezet az adatvédelmi ombudsmanhoz fordult, akinek állásfoglalása szerint a kért adat közérdekű, így azt ki kell szolgáltatni. A TMRSZ ezért feljelentést tett a jelenleg az ORFK ellenőrzési szolgálatánál dolgozó Andrékó ellen, de az ügyészség ezt elutasította. Ezután éltek a pótmagánvád lehetőségével, de indítványukat a Nyíregyházi Városi Bíróság és másodfokon eljáró megyei bíróság is elutasította, és bűncselekmény hiányában felmentette a volt főkapitányt.

A bíróság indoklásában leszögezte: a kért adatok ugyan közérdekű jelleggel bírnak, de ezeket a dandártábornok rögtön továbbította a felettes szervhez. Ezért nem követhette el a közérdekű adattal való visszaélést, valamint az sem állt szándékában, hogy közérdekű adatot hozzáférhetetlenné tegye. A volt megyei főkapitány úgy fogalmazott: a másik két szakszervezet létszámadatai csakis rájuk tartoznak, tekintettel arra, hogy a szervezet taglétszáma jelzi annak gazdasági és érdekvédelmi erejét is.