Karddal vágta fel szülinapi tortáját a százéves huszár

2009.12.11. 18:50
Százéves huszárt köszöntöttek pénteken a Honvédelmi Minisztérium, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Huszár és Lovas Hagyományőrző Társaság közös ünnepségén.

Nagy Kálmán nyugállományú ezredest 78 éve avatták huszártisztté. Az idős katonát most századik születésnapja alkalmából köszöntötte többek között Fodor Lajos nyugalmazott vezérezredes, a Magyar Huszár és Lovas Hagyományőrző Társaság elnöke és Bali József, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai szakállamtitkára.

Képek az ünnepségről

A hagyományőrző huszárokkal, születésnapi tortával ünnepelt Nagy Kálmán hazánk legidősebb huszár ezredese, 1909. december 8-án Nyíregyházán született polgári család gyermekeként. Felsőfokú tanulmányait a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémián végezte, ahol 1931-ben avatták huszárhadnaggyá. 1939. március 15-én, Kölmény és Szolyva közti harcokban esett át a tűzkeresztségen.

1941-ben, a második világháborúba belesodródott magyar haderő részeként, az I. lovasdandár élén, a Körösmezei és a Tatár – hágón harcoló csapatokhoz osztották be. 1944 júniusától 1945 áprilisáig már az előrenyomuló szovjet hadsereg elleni hazai honvédelmi harcok részese volt a Kárpátok mentén. 1944. október 6–án, Gyula és Békés közötti terepszakaszon huszárszázada élén egy zsilip menti keskeny földsávon, szinte veszteség nélkül áttört az Élővíz – csatorna mentén felsorakozott Plijev lovas-gépesített hadtest harckocsijai között. A harcok befejeztével ausztriában, - századosként- esett amerikai hadifogságba, ahonnan azonban még 1945-ben hazatért.

A B-listázás után, a hadseregből eltávolították, ami után civil szakmákban próbált elhelyezkedni. Miután az újabb békediktátumot követően napirendre került a hadseregfejlesztése, 1948-ban önként jelentkezett, hogy eredeti hivatását folytathassa. Szolgálatát a Honvédelmi Minisztériumban, őrnagyi rangban, hadtörténeti előadóként kezdte meg. Munkája eredménye alapján sikerült elérnie a Hadtörténeti Levéltár és a Múzeum újjászervezését valamint a Hadtudományi Könyvtár felállítását. Később az újonnan szervezett Zrinyi Miklós Katonai Akadémia hadtörténelem tanára, majd alezredessé előléptetve a Hadtörténelem Tanszék helyettes vezetője lett.

Az 56-os forradalomban a Honvédelmi Minisztériumba került, ő menekítette az ország legmagasabb rangú egyházi vezetőjét, Mindszenty bíborost, az Egyesült Államok nagykövetségének budapesti épületébe. "Ellenforradalmi" cselekedeteiért első fokon tizenöt évre ítélték, amit másodfokon nyolc évre mérsékeltek. Hatvankét havi börtönbüntetés után az 1963-as általános amnesztia keretében szabadult a márianosztrai szigorított börtönből, szabadulása után már nem lehetett többé katona. 1990-ben rehabilitálták, és nemcsak becsületét állították helyre, hanem egyúttal nyugállományban előléptették, ezredesnek. (Életrajzi adatok forrása: fogatsport.hu)