Feljelentést tett a Fidesz az MTV új székházának ügyében

2009.12.12. 13:41

Büntetőfeljelentést tett a Fidesz a legfőbb ügyésznél a Magyar Televízió (MTV) új székházával kapcsolatban, közölte Balsai István szombaton Budapesten. A Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója sajtótájékoztatóján kifejtette: a köztelevízió székházának felépítése körülbelül 20-23 milliárd forintba került volna. Ezzel szemben 90 milliárd forint körüli az az összeg, amelyet "a húsz évre bebiztosított bérleti díjként valakik élveznek" - mondta, hozzátéve, hogy ebben az esetben is Cipruson bejegyzett offshore cégekről van szó. A Fidesz számításai szerint tehát mintegy 70 milliárd forintos értékben követtek el hűtlen kezelést, közölte Balsai István.

A fideszes képviselő úgy fogalmazott: "Húsz évre elzálogosították az MTV költségvetési támogatását (...), és az a megalázó feltétel került a szerződésbe, hogy a televíziót megillető költségvetési támogatás nem a televízióhoz kerül, hanem egyenesen a bérbeadóhoz".

Balsai rámutatott arra is, hogy ha húsz év múlva nem lesz pénze a köztévének az új székházat megvenni, akkor 18 évre meghosszabbodik a szerződés. Alappal feltételezhető tehát, hogy olyan hűtlen kezelés történt, amely még a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormány nyolcéves működése alatt is "párját ritkítja" - összegezte Balsai István, majd hozzátette: ha a Fidesz kormányra kerül, felül fogja vizsgálni ezt a szerződést is.

Tavaly ősszel kezdődött és idén nyáron zárult a Magyar Televízió Óbudára költözése; az ötvenes évek óta a belvárosi Szabadság téren működő közmédium előző székházát is bérelte, miután azt a kilencvenes évek végén eladták az akkori állami vagyonkezelőnek, amely továbbértékesítette az ingatlant. Az MTV kuratóriumi elnökségének ellenzék által delegált tagjai korábban többször is bírálták a 22 plusz 18 évre szóló székházszerződést, kifogásolva annak tartalmát.