Meghalt egy újinfluenzás koraszülött Szegeden

2009.12.29. 18:51 Módosítva: 2009.12.29. 18:56

Elhunyt egy H1N1-gyel fertőzött koraszülött csecsemő Szegeden, közölte a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja. A gyermek a huszonnyolcadik hétre született december 21-én, nagyon kis súllyal, 1200 grammal. Koraszülöttsége mellett nagyon fejletlen volt a tüdeje, a léghólyagocskák beindítására háromszor is kapott felületaktív anyagot, mondta Túri Sándor, a Gyermekklinika vezetője.

Életéért egy héten át küzdöttek, már egy napos korában újra kellett éleszteni. Akkor lélegeztető gépre került, majd egy tüdőgyulladás is kialakult a szervezetében, ezért életét már nem sikerült megmenteni. A csecsemő hétfőn este hunyt el, a levett torokváladékból akkor mutatták ki a H1N1-vírus jelenlétét.

Ha hamarabb tudják, hogy a vírus jelen van a kis szervezetben, valószínűleg akkor sem tudták volna bejuttatni a vírusölő gyógyszert, az ugyanis tabletta formájú, mondta a professzor, aki hangsúlyozta: a magzatokat és a csecsemőket csak a kismamák és környezetük oltásával lehet megóvni az újinfluenza vírusától.

Hétfőn egy krónikus betegségben szenvedő, a H1N1 vírus miatt is kezelt idős nő halt meg Szegeden, így a mostani esettel együtt már 47 a fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma.  • Hírek
  • Bankszámla