Másodfokú készültség a Sajón és a Tarnán

2010.01.10. 15:11
Észak-Magyarországon összesen 483 kilométernyi árvízvédelmi töltésen van készültség.

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) vasárnap a Sajó teljes hosszára, illetve a Tarna vízrendszerére. Az Ékövizig területén így összességében 483 kilométernyi árvízvédelmi töltésen van készültség - tájékoztatott az árvízvédelmi osztály vezetője, Csont Csaba.

Elsőfokú a riasztás a Tiszán, a Bodrogon és a Takta két alsó gátőrjárásán, összesen 268 kilométeres hosszúságon. Másodfok van a Sajón és a Tarnán, összesen 202 kilométeren.

A Sajó vízállása Sajópüspökinél 305 centiméter - a harmadfokú készültség 300 centimétertől kezdődik -, de másodfoknál magasabb készültségi fokozatot nem rendeltek el, mert a számítások szerint jelentősebb emelkedésre már nem kell számítani. Jön még egy kisebb vízszintemelkedés a leesett csapadékmennyiség hatására, de ez érdemben már nem változtat a folyó áradásán, ami egyébként belterületi ingatlant sehol nem veszélyeztet.

Továbbra is harmadfokú a készültség - mintegy 13 kilométeren - a Tarnánál, a tarnazsadányi gátőrjáráson, ahol korábban megsérült egy árvízvédelmi csőzsilip. A belvizes területek nagyságában komolyabb változás nem történt, az Ékövizig jelenleg a hét belvízvédelmi szakasza közül négy helyen tart fenn elsőfokú belvízvédelmi riasztást: a Bodrogköz felső részén, Dél-Borsodban és a hevesi területeken. Az elöntött területek nagysága mintegy két és fél ezer hektárnyi.