Húszmillióra perli Gyöngyöst a Heves megyei vízmű

2010.01.18. 15:58

Húszmillió forintra perli a gyöngyösi önkormányzatot a Heves Megyei Vízmű Zrt., közölte a társaság gazdasági vezérigazgatója hétfőn. Stregova Márta ezt azzal indokolta: az önkormányzat árhatóságként alacsonyabb vízdíjat fogadott el 2008-ra a társaság által javasoltnál; a kettő különbözetéből adódik a 20 millió forint különbség.

Az ármegállapításról szóló törvény szerint az önkormányzat árhatóságként nem okozhat veszteséget a szolgáltatónak, ezért fordultak bírósághoz, mondta Stregova Márta, aki szerint a szolgáltatási területükön működő többi önkormányzattal nem volt hasonló problémájuk, csak a gyöngyösi képviselő-testület nem fogadta el az általuk javasolt díj mértékét.

Kozma Katalin, a 35 ezer lakosú Gyöngyös jegyzője csak annyit közölt, hogy hivatalos álláspontjukat a per kezdetekor, vagyis január végén kívánják kifejteni. Hangsúlyozta: eddig még nem fordult elő, hogy bármelyik közműszolgáltatóval peres viszonyba kerültek volna. Az önkormányzat különös helyzetben van, hiszen miközben maga is tulajdonosa, vagyis részvényese a vízműtársaságnak, árhatóságként a lakosság érdekeit is képviselnie kell.