Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MSZP benyújtotta a holokauszt tagadását büntető javaslatát

2010.01.27. 17:01

Az MSZP szerdán - a holokauszt áldozatainak emléknapján - benyújtotta az Országgyűlésnek a holokauszt tagadását büntethetővé tevő törvénymódosító javaslatát - jelentette be a párt frakcióvezetője és miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy Attila reméli, hogy a parlament Házbizottsága - a Fidesz szavazataival - támogatja majd a házszabálytól való eltérést, így már februárban módosulhat a büntető törvénykönyv.

"Az MSZP-nek morális kötelessége pótolni azt a 20 éves mulasztást, amellyel büntethetővé válna a holokauszt tagadása" - mondta szerdán Mesterházy Attila. Az MSZP kormányfőjelöltje hozzátette: a javaslat nem tér ki a gyűlöletbeszéd szankcionálására, és a más diktatúrák bűneit tagadó passzus sem került bele.

A Büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával 3 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetné a bíróság azokat, akik nagy nyilvánosság előtt tagadják, vagy el kívánják jelentékteleníteni a holokausztot. Ha a Házbizottság kétharmada támogatja a napirendre vételt, akkor az Országgyűlés februári ülésén egyszerű többséggel módosíthatja a Btk-t.