Gusztáv
3 °C
7 °C

Az MSZP benyújtotta a holokauszt tagadását büntető javaslatát

2010.01.27. 17:01

Az MSZP szerdán - a holokauszt áldozatainak emléknapján - benyújtotta az Országgyűlésnek a holokauszt tagadását büntethetővé tevő törvénymódosító javaslatát - jelentette be a párt frakcióvezetője és miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy Attila reméli, hogy a parlament Házbizottsága - a Fidesz szavazataival - támogatja majd a házszabálytól való eltérést, így már februárban módosulhat a büntető törvénykönyv.

"Az MSZP-nek morális kötelessége pótolni azt a 20 éves mulasztást, amellyel büntethetővé válna a holokauszt tagadása" - mondta szerdán Mesterházy Attila. Az MSZP kormányfőjelöltje hozzátette: a javaslat nem tér ki a gyűlöletbeszéd szankcionálására, és a más diktatúrák bűneit tagadó passzus sem került bele.

A Büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával 3 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetné a bíróság azokat, akik nagy nyilvánosság előtt tagadják, vagy el kívánják jelentékteleníteni a holokausztot. Ha a Házbizottság kétharmada támogatja a napirendre vételt, akkor az Országgyűlés februári ülésén egyszerű többséggel módosíthatja a Btk-t.