Kozma atya becsületrendet kapott

2010.01.27. 18:02

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője megkapta a francia állam legnagyobb kitüntetését; a Becsületrendet Kozma Imre a Francia Nagykövetségen vette át. Kozma Imre szerdán erről azt mondta: "hogy miért kaptam, azt nem tudom, azt sem, hogy kinek volt az ötlete. Azt tudom, hogy mit akarnak kifejezni ezzel a kitüntetéssel: az ember életszemléletét akarják elismerni, azt a fajta életszemléletet, amit ők a becsülettel azonosítanak. Ez azt jelenti, hogy egy ember felismeri, hogy mire való az élet, és ha ennek megfelelően gondolkozik és cselekszik, akkor ez egy becsületes életvitel".

Kozma atya szerint ez az életszemlélet így fogalmazható meg: "senki sem élhet önmagának, az élet arra való, hogy az ember elajándékozza. Ha úgy gondolták sokak, hogy az én gondolkodásom és életvitelem ezt az igazságot igazolja, akkor ezt ezzel fejezték ki" – mondta Kozma Imre, aki nagy megtiszteltetésnek tartja az elismerést.

Nem Kozma Imre az egyetlen magyar, akit a francia állam kitüntetett az elmúlt évtizedben: például Szili Katalin 2005. májusában vehette át a Francia Becsületrend Parancsnoki Keresztjét, Dávid Ibolya ugyancsak parancsnoki fokozatú kitüntetést kapott 2003 novemberében, míg Medgyessy Péter 2000 szeptemberében kapta meg a Becsületrend lovagi fokozatát – de birtokolja a becsületrend valamely fokozatát Gergényi Péter és Koncz Zsuzsa is.