Alkotmányos a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény

2010.03.23. 17:28

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden hozott határozatában alkotmányosnak minősítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló 2009. évi XXIX. törvényt, mondta Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke.

Az Ab már másodszor fog­lalkozott a bejegyzett élettársi kapcsolat törvényi szabályozásával. 2008. december 15-én hozott határozatával meg­semmisítette azt a törvényt, amely különböző nemű és azonos nemű párok számára egységesen szabályozta a bejegyzett élettársi kapcsolatot, így az újraalkotott törvény most már csak azonos neműek számára te­szi lehetővé bejegyzett élet­társi kapcsolat létesítését.

Ezzel a törvénnyel szemben kilenc indítvány érkezett az Ab-hez, a testület szerint azonban nincs alkotmányos ok arra, hogy a közhivatalt viselő anyakönyv­vezető pusztán a párok szexuális beállítottsága miatt megtagadhassa a közreműkö­dést.

A határozathoz Bragyova András és Kiss László alkotmánybírók párhuzamos in­dokolást, Balogh Elemér, Kiss László és Kovács Péter alkotmánybírók pedig külön­véleményt csatoltak.