Alkotmányellenes a közoktatási törvény egy passzusa

2010.04.01. 14:52

Alkotmányellenes a közoktatási törvény intézményvezetők kinevezési jogával kapcsolatos passzusa, közölte az Alkotmánybíróság.

A testület hírlevelében felidézi, hogy a köztársasági elnök január 4-én fordult az Alkotmánybírósághoz, az államfő indítványa szerint a törvénymódosítás korlátozná a közoktatási intézményfenntartók - köztük az önkormányzatok - vezető-kinevezési jogát. Sólyom László rámutatott: ha egy alapvető önkormányzati hatáskört az önkormányzati törvény szabályoz, akkor annak korlátozása csak kétharmados jogszabállyal elfogadott törvénnyel történhet.

Az Ab indoklásában kifejtette: a vitatott passzus a fenntartóknak az irányítás részét képező, vezetői megbízási hatáskörét korlátozza. Csak annak adhatnának ugyanis vezetői megbízást, akinek az intézményvezetői pályázatához készített programját a nevelőtestület tagjainak legalább negyven százaléka támogatta. A testület álláspontja szerint a szabályozás elfogadásához kétharmados többségre lett volna többség, ennek hiányában a rendelkezés alkotmányellenes.