Kritikus a helyzet a Hernádon

2010.06.04. 09:25

Továbbra is áradnak a folyók Észak-Magyarországon, mind a Bódva, mind a Hernád, mind pedig a Sajó soha nem látott vizet hoz magával, a tetőzéseket péntekre, szombatra, illetve vasárnapra várják a szakemberek, akik elhúzódó védekezésre rendezkedtek be.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) osztályvezetője elmondta: a Sajó mind Szlovákiában, mind pedig Magyarországon árad, a folyó vízszintje várhatóan meghaladja az eddig mért legmagasabbat.

A Bódva vízgyűjtőjén az elmúlt 12 órában átlagosan 25-40 milliméternyi eső esett, több helyen jelenleg is esik. A folyó vízszintje minden eddigi rekordot megdönt, Hídvégardónál várhatóan 335, míg Szendrőnél 315 centiméterrel, illetve afölött várják a tetőzést.

A Hernádon is kritikus a helyzet. A magyar-szlovák határ térségében, Hidasnémetinél már 44 centiméterrel magasabb a víz szintje, mint az eddig mért legmagasabb szint. A mérce 478 centiméteres vízállást mutatott péntek reggel.

Árad a Bodrog és a Tisza is. A Bodrogon a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet jelentősen meghaladó vízállást prognosztizálnak a szakemberek.