Áfamentes lesz adományozás

2010.06.14. 20:10

Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés az adományozás áfamentességét megteremtő fideszes javaslatot hétfőn. A Ház 318 szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül támogatta az indítványt. Az Országgyűlés ugyancsak egyhangúlag döntött arról, hogy a törvény sürgős kihirdetését kéri a köztársasági elnöktől.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását kezdeményező indítvány hétfőn Orbán Viktor, Varga Mihály, Balog Zoltán és Hörcsik Richárd fideszes képviselők aláírásával került a parlament elé. A képviselők a házszabálytól való eltéréssel tárgyalták meg és fogadták el a javaslatot. A javaslat a kihirdetése utáni napon lép hatályba.

A törvényjavaslatot az előterjesztők azzal indokolták, hogy az egyházak, a karitatív és egyéb civil szervezetek szociális tevékenységének egyik alappillérét jelentik a jó szándékú, jellegüktől függően valamilyen természetbeni segítséget nyújtani tudó vállalkozásoktól származó adományok.

Korábban a közcélú adomány nem tartozott az áfatörvény szerinti termékértékesítés körébe, így nem keletkeztetett áfafizetési kötelezettséget sem. Az új áfatörvény azonban megváltoztatta ezt a szabályozást és a közcélú adományokat is áfa-körbe sorolta, olvasható az indoklásban, amely szerint ezért jelentősen visszaesett az adományozások száma és anyagi értéke.