Lakhelyelhagyási tilalom a nemzetvédelmi egyetem rektorának

2010.06.16. 19:21

Megszüntette a bíróság Szabó Jánosnak, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának előzetes letartóztatását. Az előzetest lakhelyelhagyási tilalomra változtatták. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, így a rektor a másodfokú végzésig előzetesben marad.

A februárban kirobbant ügy másik gyanúsítottjának, a DHL csomagküldő cég egyik magyarországi igazgatójának előzetes letartóztatását is megszüntették és ezt az ügyészség is elfogadta.

Február közepén nyomozók tartottak házkutatást a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen és őrizetbe vették az intézmény rektorát, aki két nappal később előzetesbe is került. A gyanú szerint a rektor a német DHL magyar leányvállalatának vezetőit kereste meg azzal a kitalált történettel, hogy a cég futárai fegyver- és drogkereskedelembe keveredtek, azonban a kapcsolatai révén el tudja simítani az ügyet. Ehhez viszont az kell, hogy a társaság az általa ajánlott biztonsági céget alkalmazza, illetve néhány vezetőjét váltsa le az általa mondott emberekre.

A rendőrség szerint az ügy másik két gyanúsítottja - köztük a futárcég egyik igazgatója - segítette a rektort a bűncselekmény elkövetésében. A rektor mellett akkor előzetesbe került a DHL munkatársa, a harmadik gyanúsított szabadlábon védekezhetett.

Zamecsnik Péter, Szabó János ügyvédje szerdán elmondta, hogy kedden a bíróság ügyfele előzetes letartóztatásának megszüntetéséről döntött, egyben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Az ügyész azonban fellebbezett, így a végzés nem jogerős, a másodfokú döntésig Szabó János előzetesben marad.

DHL-hez köthető gyanúsított előzetes letartóztatását is megszüntette a bíróság és ezt az ügyészség is elfogadta.