Árad az Ipoly középső szakasza

2010.06.21. 10:13

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az Ipoly folyó középső, Szécsény és Pösténypuszta közötti szakaszára, közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hétfőn. A készültséget az indokolja, hogy az elmúlt 24 órában rövid időn belül 50-70 milliméter csapadék hullott az Ipoly középső vízgyűjtő területén.

Hétfő reggel 6 órakor Ipolytarnócon 311, Nógrádszakálnál 332, Balassagyarmaton 235 centiméteres vízállást jeleztek a mércék, vagyis a vasárnap este 8 óraihoz képest csaknem 200 centiméterrel magasabb szintet.

Helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullott a Közép-Duna-völgyi belvízrendszer területén is, a belvízvédekezésnél továbbra is fenntartják a másodfokú készültséget. Az elöntött területek tehermentesítése érdekében tovább működnek a ráckevei, makádi, szúnyogi és érdi szivattyútelepek. Beindították a szigetbecsei és dömsödi szivattyútelepeket is, valamint tovább végzik a belvizek levezetését a ráckevei-soroksári Dunába történő vízkormányzással és a zsilipek állításával.