Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az OCÖ

2010.07.08. 18:20

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kéri az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) az 1996-2006 közötti időszakban a roma integrációra szánt pénzek felhasználása, illetve "eltűnése" kapcsán, jelentette be ifj. Bogdán János, a szervezet szóvivője. Levélben fordul Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárhoz, amelyben az OCÖ három terület tüzetes átvizsgálását kéri.

A szóvivő elsőként az Állami Számvevőszék beszámolójára hivatkozik, amely szerint 1996 és 2006 között 120 milliárd forintot költöttek roma programokra társadalmi felzárkóztatás elősegítése címszó alatt, de ennek mindössze 10 százaléka érkezhetett meg a célcsoporthoz. Kivizsgáltatnák azt is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett egyes programtámogatásra romák által benyújtott pályázatokat "tartalék" listára tették. Ebben az összegzésben is 120 milliárd forintos összeg szerepelt.

Az OCÖ szerint a Roma Integráció Évtizede Program keretében helyettük, nélkülük döntöttek úgy, hogy a roma közösségeknek nem volt közük a történésekhez, ezért ezt az esetet is megvizsgáltatnák.