Alfréd
-2 °C
2 °C

A Jobbik Zétényi Zsoltot jelöli alkotmánybírónak

2010.07.16. 18:06

A Jobbik Zétényi Zsolt ügyvédet jelöli az Alkotmánybíróság tagjának, közölte az ellenzéki párt pénteken. Gaudi-Nagy Tamás és Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselői, az alkotmánybírákat jelölő eseti bizottság tagjai pénteki állásfoglalásukban jelöltjüket úgy mutatták be, mint a szabadságjogokért és a történeti alkotmányosságért évek óta eredményesen küzdő Nemzeti Jogvédő Alapítvány és Szolgálat, illetve a Magyar Konzervatív Alapítvány elnökét.

"Zétényi Zsolt olyan, a történeti alkotmányosságunkat, és a Szent Korona-tan eszmeiségét hitelesen megjelenítő alkotmány- és büntetőjogász, aki eddigi pályafutása során bebizonyította, hogy képes megalkuvásmentesen és szakmailag megingathatatlan módon képviselni az igazságosság és a jogállamiság értékeit és joggal számíthat a többi párt támogatására" - olvasható a közleményben.

A közleményben kitértek arra is, hogy a Jobbik azért ajánlott csak egy jelöltet a két üres alkotmánybírói helyre, mert a korábbi konszenzusos rendszerrel szemben olyan új jelölési szabályokat alakított ki a kormánytöbbség, amely érdemben kizárta az ellenzéki pártokat a jelölésből.

A párt közben megdöbbenéssel értesült arról - írták -, hogy a Fidesz azt a Stumpf Istvánt nevezte meg egyik alkotmánybíró-jelöltjének, aki véleményük szerint megfelelő időtartamú és minőségű szakmai gyakorlat híján nem felel meg a követelményeknek. A volt miniszter jelölését azért is nevezték a közleményben aggályosnak, mert "a kormánypártok sorozatban pártkádereket ültetnek az alkotmányos garanciákat biztosító intézmények élére, illetve tagjai közé".