Mészár Róza az MSZP alkotmánybíró-jelöltje

2010.07.16. 15:17

Mészár Rózát, a Legfelsőbb Bíróság (LB) bíráját javasolja alkotmánybíró-jelöltnek az MSZP, közölte Simon Gábor, a párt képviselője pénteken. Az Alkotmánybíróság (Ab) tagjait jelölő eseti bizottság szocialista tagja szerint a Fidesz színházat csinál az alkotmánybíró-jelölésből.

Simon Gábor felidézte, több éven keresztül konszenzus volt arról - és az alkotmány is rögzítette -, hogy egy paritásos bizottság jelöli az alkotmánybírákat. Ezt azonban a jelenlegi kormánytöbbség megváltoztatta, és egy olyan bizottságot állított fel - Sólyom László államfő észrevételeit is nagyrészt figyelmen kívül hagyva -, amelyben a Fidesz egymaga többségbe került, hiszen még a KDNP nélkül is megvan a többsége.

Simon Gábor szerint Mészár Róza, az LB bírája évtizedek óta elismert bíró, pártokon és politikán felül álló, olyan szakmai és emberi tekintély, aki "mindenféleképpen alkalmas lenne ennek a posztnak a betöltésére". Az MSZP-s képviselő elképesztőnek nevezte, hogy a kormányoldal megváltoztatta az alkotmányt, és az az arrogancia is elképesztő szerinte, hogy a két alkotmánybírói helyre a Fidesz önmaga két jelöltet ajánl úgy, hogy szinte meg sem várta a többi frakció jelölését.

Orbán Viktor szóvivője pénteken jelentette be, hogy a miniszterelnök-pártelnök Bihari Mihály volt Ab-elnök és Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere alkotmánybírói jelölését javasolja a Fidesz-KDNP-nek.