Már kilenc kijelölt természetes fürdőhely van Pest megyében

2010.07.19. 12:42

Újabb természetes fürdőhelyre adott ki engedélyt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az elmúlt hetekben Pest megyében, így itt a dunabogdányival együtt már kilenc kijelölt strandon lehet a Dunában és a tavakban fürdőzni.

A víz megfelelő minősége mellett számos más feltételnek is meg kell felelnie egy természetes víznél kialakított strandnak ahhoz, hogy engedélyt kapjon – közölte az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetének osztályvezetője hétfőn. Gáll Ildikó elmondta: az üzemeltetőnek biztosítania kell a megfelelő higiénés feltételeket - tusolót, mosdót, illemhelyet, hulladékgyűjtőt -, továbbá kell lennie elsősegélynyújtó helynek, úszómesternek vagy vízi mentéssel foglalkozó szakembernek. Mint hozzátette, a kiadott engedély egy szezonra szól, azt minden évben újra kérni kell.

Az osztályvezető tájékoztatása szerint Pest megyében kilenc kijelölt természetes fürdőhely van: öt bányató, egy víztározó, egy tó és két dunai folyószakasz. Megkapta az ÁNTSZ engedélyét a szentendrei Duna-ág Dunabogdánynál, valamint a veresegyházi Malomtó strand, a domonyvölgyi D-Beach Tóstrand, a gyömrői tófürdő, a pócsmegyeri Pázsit Tófürdő, a dunaharaszti Univerzum üdülőközpont, a délegyházi Naturista Oázisközpont, a Rukkel-tó Dunavarsányban és a ráckevei Hídláb strand a ráckevei-soroksári Duna-ágnál.