Házakat moshat el a víz a zalai Liszóban

2010.09.19. 16:20 Módosítva: 2010.09.19. 19:30
Több ház is veszélybe került a Zala megyei Liszóban, mert a víz átcsapott a hétvégi esőzések miatt megtelt árvízvédelmi tározón a falu határában. A Murán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, Szlovéniában több falut is ellepett a víz, ezrek maradtak áram nélkül.

Homokzsákokkal kellett körbevenni több házat vasárnap a Zala megyei Liszóban, ahol az árvízvédelmi tározóból kifolyó víz elöntötte a falu alacsonyabban fekvő részeit. A falu határában elterülő 24 hektáros árvízvédelmi tározó teljesen megtelt, és gátján átbukott a víz, amit a Liszói-patak nem tudott elvezetni.

liszo1 D  VG20100919007

Novák Csaba polgármester szerint hatvan éve nem volt ilyen áradás a településen. A faluban egy házat elért a víz, kettőnél délelőtt homokzsákokkal akadályozták meg az elöntést.

liszo2 D  VG20100919006

Az esőzés felduzzasztotta a folyókat

Zala megyében több helyen is elöntéseket okozott a napokon át tartó esőzés. A Murán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, a lassú áradás után azonban - ha újabb csapadék nem érkezik - várhatóan nem kell másodfokúra emelni a készültséget.

Nagykanizsa határában a Principális-csatorna vize duzzadt fel, itt néhány alacsonyabban fekvő területet el is öntött a víz. A Kerkán meg kellett nyitni az alsószenterzsébeti, a Kebele-pataknál pedig a Resznek térségében lévő árvíztározót, hogy a lejjebb lévő szakaszokat megvédjék.

Összesen 220 alkalommal hívták a tűzoltókat az esőzések miatt a hétvégén vasárnap délutánig. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Somogy, Tolna és Zala megyében kellett kivonulniuk. Balatonföldvárnál homokzsákokkal kellett megakadályozni, hogy a kiáradt emésztőgödrökből a szennyvíz egy csatornán keresztül a Balatonba jusson.

Szlovéniában több ezren áram nélkül

Szlovéniában több ezer ember maradt áram nélkül vagy kényszerült ideiglenesen elhagyni otthonát a hétvégén a heves esőzések és viharok okozta áradások miatt.

A keleti országrészben riadókészültséget rendeltek el szombaton, miután a Száva és a Krka folyó kilépett a medréből. A Ljubljanától 90 kilométerre keletre fekvő Lasko várost az ár teljesen elvágta a külvilágtól, a településre vezető valamennyi utat le kellett zárni. Több mint 30 ház került víz alá, köztük több középület és gazdasági épület. Vransko településen egy hidat elöntött a víz.

A közép-szlovéniai Zagorje térségében öt házat kellett kiüríteni földcsuszamlás miatt. A fővárost átszelő két folyó, a Ljubljanica és a Gradascica több városrészt elöntött Ljubljana délnyugati részében, ahol 3600 ember maradt áram nélkül - jelentette a helyi média. Nyugat-Szlovéniában a Vipava folyó szombat este ismét kilépett a medréből. Korábban a víz már 40 házat elárasztott Miren-Kostanjevica településen.