A Mal-vezért közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítják

2010.10.11. 15:28
Hétfőn reggel vették őrizetbe Bakonyi Zoltánt. Emberek halálát okozó közveszélyokozásért akár életfogytiglant is ki lehet szabni.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a hétfőn reggeli órákban előállították, majd őrizetbe vették Bakonyi Zoltánt, a Mal Zrt. cégvezetőjét. A férfit az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítják - közölte hétfő délután a rendőrség. Bakonyi kihallgatása a rendőrségi közlemény szerint folyamatban van. A rendőrség előterjesztést tesz az előzetes letartóztatásba helyezésére.

Bakonyi Zoltán
Bakonyi Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásban jelentette be hétfőn kora délután a parlamentben, hogy Bakonyit őrizetbe vették.

A Büntető Törvénykönyv szerint közveszélyokozást az követ el, aki "árvíz okozásával, robbanó, sugárzó avagy más anyag, energia vagy tűz pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő, vagy a közveszély elhárítását, avagy következményeinek enyhítését akadályozza". A büntetés öt évtől húsz évig terjedő, vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a közveszélyokozás egy vagy több ember halálát idézi elő. Ha az emberek halálát előidéző közveszélyokozást gondatlanságból követik el, akkor a büntetés kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Szintén kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést lehet kiszabni környezetkárosításért, ha valaki "a földet, a levegőt, a vizet, az élővilágot, valamint azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel vagy más módon olyan mértékben károsítja, hogy annak természetes vagy korábbi állapota nem állítható helyre". Ha a korábbi állapot beavatkozással helyreállítható, öt év a környezetkárosításért kiszabható büntetés felső határa. A büntetés az első esetben legfeljebb három, a második esetben legfeljebb két év, ha a környezetkárosítást gondatlanságból követik el.