Újraindulhat a vasúti közlekedés a vörösiszap sújtotta térségben

2010.10.25. 11:28
A Mal Zrt. felügyeletét ellátó kormánybiztos szerint jelenleg nincs olyan terv, hogy megszüntessék az állami felügyeletet. Bakondi szerint keddre befejeződhet a lakott területek iszapmentesítése.

A tervek szerint hétfőn újraindulhat a vasúti forgalom a vörösiszap-katasztrófa sújtotta területen, ugyanis mintegy 500 millió forintos ráfordítással elkészült a vasútvonal, közölte Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos hétfőn. Bakondi szerint keddre befejeződhet a lakott területek iszapmentesítése.

Bakondi azt mondta: a károsultak lakhatási igényeiről szóló nyilatkozatok nagy többsége már megszületett, és a héten várhatóan az utolsó károsult is nyilatkozni tud a kérdésben.

Lezajlott a statikai felmérés, kijelölték Devecserben és Kolontáron azt a területet, ahol felépülhet a lakópark, és már a háztervek is elkészültek; emellett rendelkezésre áll egy több mint 700 üres lakást tartalmazó lista, amelyet átadtak az érintett önkormányzatoknak, sorolta az intézkedéseket a kormánybiztos, hozzátéve, hogy a héten megkezdődik a tervezése a devecseri és kolontári emlékhelynek a lebontott házak helyén.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője bejelentette: a Magyar Kármentő Alapba befizetett adományok összege hétfő délelőtt meghaladta a 700 millió forintot.

Bakondi emlékeztetett arra, hogy megalakították a civil humanitárius koordinációs központot, hogy országosan és a helyszínen is koordinált legyen a karitatív szervezetek segítségnyújtása, az adományok kezelése és a károsultakhoz való eljuttatása.

Nem tervezik az állami felügyelet megszüntetését

A Mal Zrt. nevében fellépő ügyvédi irodával kapcsolatban Bakondi azt mondta: megtiltotta számára a kifizetéseket, továbbá "érdeklődéssel" kérdezte meg írásban az elnököt, hogy milyen felhatalmazással és kinek a nevében tárgyal az ügyvéd. Hozzátette, a Mal Zrt. elnöke október 11-én - a kormányzati felügyelet alá helyezést megelőző napon - bízta meg az ügyvédi irodát a jogi képviselettel, és öt hónapra ki is fizette a megbízási díját.

Pénteken Devecserben a Mal Zrt. jogi képviselője és Magyar György – aki közlése szerint eddig mintegy ötszáz károsultat és Devecser, valamint Somlóvásárhely önkormányzatát is képviseli – elviekben abban is megállapodott, hogy a katasztrófa kilenc halálos áldozatának hozzátartozói még októberben gyors segítségként több millió forintot kapnak. Bakondi erről a felajánlásról hétfőn azt mondta, örömmel üdvözlik azt, "feltételezve, hogy a tulajdonosok összességében mintegy százmilliárdos magánvagyona terhére vállaltak kötelezettséget".

Közölte azt is, hogy az állam a védekezés, az újjáépítés során nagyon sok mindent kifizet, megelőlegez, ezeket a közpénzeket azonban szeretnék, ha a károkozók visszatérítenék.

A felelősség kérdéséről Bakondi azt mondta, az igazságügyi szakértők bevonásával folyik a nyomozás. "Külön kiemelten vizsgáljuk a privatizációs szerződést és az akkori tulajdonosi kötelezettségek, vállalások teljesülését", tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy meddig marad állami felügyelet alatt a Mal Zrt., a kormánybiztos úgy válaszolt, nem egy-két hétről van szó, és jelenleg nincs olyan terv, hogy megszüntessék a felügyeletet. A kormánybiztos szerint úgy látják, a gyártási és tárolási technológia átalakítására lesz szükség a gyárban, száraz tárolásra kellene átállni.