Bombát szerelhettek a helyettes főrendőr kocsijára Budaházyék

2010.10.27. 07:19
A Magyar Nemzet nyomozati iratokra hivatkozva azt írja, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese hetekig járt úgy a kocsijával, hogy annak alján ott volt a robbanószerkezet.

2008 októberében bombát szerelt a Budaházy György által vezetett Hunnia Mozgalom néhány embere Lapid Lajos kocsijára, írja a szerdai Magyar Nemzet az egyik vádlott ismerősének, Benkő György százhalombattai vállalkozónak a vallomására hivatkozva. Lapid 1999 szeptemberétől 2006 végi nyugdíjba vonulásáig a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese volt, az ő feladatkörébe tartozott a budapesti bejelentett és be nem jelentett rendezvények rendőri biztosítása.

A vállalkozó vallomása szerint a másodrendű vádlott, S. József elmondta neki, hogy robbantási tervük nem járt sikerrel, mert az időzítő rossz volt, és a pokolgép nem robbant fel, de a szerkezetet leszerelni már nem volt idejük. A nyomozati iratok szerint úgy járt Lapid az autójával három hétig, hogy az alján ott volt a mágnessel rögzített robbanószerkezet, amit egy rendőrségi szemle alkalmával szereltek le, olvasható a Magyar Nemzetben. Lapid egy szervizelés során vette észre a mágneseket az autója alján.

Benkő György arról is beszélt a vallomásában, hogy mivel a mozgalomnál 2008-ban anyagi gondok jelentkeztek, úgy határoztak, hogy köztörvényes bűncselekményekkel szereznek pénzt. A százhalombattai vállalkozó szerint hárman a csoport tagjai közül 2008 decemberében felrobbantottak egy székesfehérvári bankatuomatát. Az automata alkatrészei szétszóródtak, de a trezor nem nyílt ki, mondta Benkő.