Az Ipoly kilépett medréből, tetőzött a Sajó és a Bódva

2010.11.30. 09:12 Módosítva: 2010.11.30. 13:04

Tetőzött keddre virradóra a Sajó és a Bódva, a folyók felső szakaszán azóta már apad a vízszint, a középső és alsó szakaszokon azonban még áradó jellegű vízállásokat mérnek, mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője. Csont Csaba közlése szerint a Sajó az előre jelzett értéknek megfelelően Sajópüspökinél keddre virradóra 320 centiméterrel tetőzött, azóta 28 centit apadt, jelenleg 292 centiméter a vízállás.

A folyó középső és alsó szakaszán vízszintemelkedésre kell számítani. A másodfokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van. Keddre virradóra a Bódva is tetőzött Hídvégardónál, ott 237 centiméteres vízszintet mértek, azóta 212 centiméterre apadt a folyó, azaz 25 centis a csökkenés. A középső és alsó szakaszon áradó vízállások várhatóak. A hideg idő hatására a vízgyűjtő területen a csapadék-utánpótlás csökkent, így az árhullámok levonulóban vannak.

Az Ipoly kilépett medréből

A Nógrád megyei Ipolytarnócon az elmúlt napok intenzív havazása után, a hóolvadás miatt az Ipoly folyó kilépett medréből. A falu utcáin áll a víz, többeket ki kellett telepíteni otthonukból, a helyi általános iskola osztálytermét átmeneti szállásnak rendezték be.