A jövő hét elején utalják az alapítványi iskolák támogatását

2010.12.15. 21:56

A jövő hét elején utalja a normatív támogatást a kincstár a nem állami, nem önkormányzati fenntartású, valamint egyházi közoktatási intézményeknek - közölte a Nemzetierőforrás-minisztérium oktatásért felelős államtitkársága szerdán. A közlemény szerint a minisztérium kezelésében lévő közoktatási célú humánszolgáltatás és kiegészítő támogatás előirányzatát az előző kormány tudatosan alultervezte, ezért a jogutód tárcának az eredeti költségvetési előirányzat túllépését kellett engedélyezni. Az engedély végül december 10-én, pénteken érkezett meg - tették hozzá.

A Népszabadság szerdai számában az volt olvasható, hogy nem kapták meg a 10-ig esedékes normatív támogatásukat a nem állami és nem önkormányzati fenntartású iskolák és óvodák, számos helyen ezért nem tudták kifizetni a pedagógusok bérét sem. A lap közlése szerint körülbelül hétszázötven intézményfenntartó vár a pénzre, amelyből ezer iskola és óvoda tizenhatezer pedagógusát kellene kifizetni.

Az alapítványok, közhasznú szervezetek, ritkább esetben magánszemélyek által fenntartott intézmények 260 ezer gyermek után kapnak fejkvóta alapú támogatást, amit havi bontásban az államkincstár utal az intézmények fenntartóinak. Ilyen intézményekben tanul a speciális nevelési igényű gyerekek nagy része, de idetartoznak a tehetséggondozást végző, "elitképző" és művészeti iskolák, valamint a kis létszámú óvodák is.