Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Nem kapnak segélyt a rendetlenek Sátoraljaújhelyen

2011.01.07. 12:02
Nem várható megfelelő minőségű munka a sátoraljaújhelyi polgármester szerint azoktól az emberektől, akik maguk körül sem tudnak elvárható rendet tartani, bár lenne rá idejük. Így csak azok kapnak segélyt és munkát, akik rendben tartják környezetüket.

Aki nem tartja rendben a környezetét, az sem munkát, sem segélyt nem kap az önkormányzattól Sátoraljaújhelyen. A testület a lehető legszigorúbb rendeletet hozta meg a közcélú munkához kapcsolódva a január elsején hatályba lépett új jogszabályok alapján - mondta Szamosvölgyi Péter, a város polgármestere. A szabályozás vonatkozik lakásra, udvarra, valamint a lakókörnyezetre.

A polgármester szerint nem várható megfelelő minőségű munka azoktól az emberektől, akik maguk körül sem tudnak elvárható rendet tartani, bár lenne rá idejük.

Azt, hogy valaki mennyire gondoskodik a saját életteréről, a helyi közterület felügyelők, valamint az önkormányzat szociális osztályának munkatársai ellenőrzik, ha kell, többször is. A rendeletet már kifüggesztették, így az életbe is lépett.

Nem vonja vissza a lakcímbejegyzésre vonatkozó szabályozást sem - bár a közigazgatási hivatal a néhány éve meghozott rendelet újragondolására kérte az újhelyi önkormányzatot. Eszerint csak akkor jelentkezhet be valaki egy sátoraljaújhelyi lakóingatlanba, ha ott az egy főre eső terület legalább 10 négyzetméter.

Egy harminc négyzetméter alapterületű lakásban így csak hárman élhetnek életvitel szerűen. A polgármester a döntést elsősorban közegészségügyi szempontokkal indokolta.

A túlzsúfoltság melegágya lehet a fertőzések, járványok kialakulásának, elterjedésének és a gyerekek fejlődése szempontjából sem egészséges, ha generációk élnek együtt egyetlen légtérben - mondta a polgármester.