Már 174 embert telepítettek ki a belvíz miatt

2011.01.12. 14:26
Az ár- és belvíz elleni védekezésben összesen 2091 ember vesz részt. Belvíz borít 3770 négyzetkilométer területet. Hajdúhadházon ötven lakóépület kerülhet veszélybe.

Országszerte összesen 11 megye 227 településén védekeznek az árvíz vagy a belvíz ellen, az elöntések miatt további már 174 embert kellett kiköltöztetni - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A kitelepítések hat megyében - Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg - történtek.

A védekezési munkákban 2091 ember 484 szivattyúval vesz részt. A lakosság ellátása minden településen biztosított. Belvíz összesen 3770 négyzetkilométer területet borít, ebből 2040 négyzetkilométer vetés vagy szántó. A folyók fővédvonalain 1290 kilométer hosszúságban van árvízvédelmi készültség.

Harmadfokú készültség 86 kilométeren, a Hortobágy-Berettyó és a Sebes-Körös felső szakaszán volt kedden. Másodfokú készültséget 264 kilométer hosszon, a Tiszán Kisköre és Algyő között, a Zagyva alsó szakaszán és a Hármas-Körös torkolati szakaszán tartottak fenn.

Elsőfokú a készültség 940 kilométeren, a Tiszán Algyő és a déli országhatár között a Lónyay-főcsatornán, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körös felső és középső szakaszán.

Hajdúhadházon ötven lakóépület kerülhet veszélybe a belvíz miatt. Három városrészében, amelyek szinte teljesen víz alatt vannak, árokásással, szivattyúzással és homokzsákokkal igyekeznek megoldani a vízelvezetést. A település déli részén ötven-hatvan  ember dolgozik folyamatosan azon, hogy biztosítsa a víz lefolyását.

Csáfordi Dénes polgármester szerint ott a legnagyobb a baj, ahol húsz-harminc évvel ezelőtt az akkor kiszáradt, de korábban vízjárta területeken építkeztek. "Ezeket a területeket most visszafoglalta a víz, sok telek teljesen el van árasztva" - mondta Csáfordi.

Az önkormányzat tulajdonában kevés olyan ingatlan van, amely alkalmas lenne nagyszámú kitelepített befogadására. "Legfeljebb az iskola tornatermében tudnánk elhelyezni embereket, de nem lennénk képesek megnyugtató megoldást találni egy ilyen esetben" - mondta a polgármester.