Szigorúan szondáztatják idén a bicikliseket

2011.01.14. 13:53
A rutinellenőrzés része lesz a véralkoholszint vizsgálata.

A rendőri rutinellenőrzés szerves része lesz a gépjárművezetők véralkoholszintjének vizsgálata, az idén kiemelten ellenőrzik a kerékpárosokat is - közölte Óberling József rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

A közúti ellenőrzést végző rendőrök ebben az évben négyszáz újonnan beszerzett elektromos, alkoholszintet mérő berendezést kapnak munkájukhoz. A kerékpárral közlekedők esetében főként a világító és fényvisszaverő eszközök, a láthatósági mellények meglétét vizsgálják.

A kerékpárosok is számíthatnak alkoholszondás ellenőrzésekre, mivel az ezredes szerint az ittas vezetés a kerékpárosok által okozott sérüléses közúti balesetek legalább 25 százalékában kimutatható.

Tavaly 734-en haltak meg közlekedési balesetben, 88-cal kevesebben, mint 2009-ben. Az elmúlt három évben a balesetek száma csökkent, és szeretnék, ha ez a tendencia folytatódna. Tíz év alatt összesen 41 százalékkal (1239-ről 734-re) csökkent a közúti balesetben elhunytak száma - mondta Óberling József.

A közúti balesetek okai között a főosztályvezető első helyen a gyorshajtást, a másodikon az elsőbbségi jog figyelmen kívül hagyását, harmadik helyen pedig a kanyarodás szabályainak megszegését említette. A legtöbb sérüléses balesetet (62 százalék) személygépkocsi-vezetők okozzák, második helyen a kerékpárosok (11 százalék), a harmadikon (9 százalék) a teherjárművek vezetői szerepelnek.