Keddre víz alá kerül a rakpart

2011.01.16. 11:34
Budapesten elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe vasárnap reggel, az árvízi zsilipeket folyamatosan zárják le, szükség szerint elkezdődik a rakpartok lezárása is, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Harmadfokú a készültség Győr-Moson-Sopron megyében, a Sebes-Körös alsó szakaszán viszont már elmúlt a veszély.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe Budapesten. A Fővárosi Csatornázási Művek már korábban megkezdte a felkészülést a védekezésre zsilipzárásokkal, az átemelő szivattyúk beüzemelésével. Az eddigi három zsilip után vasárnap további kilenc árvízvédelmi zsilipet zárnak le. Az átemelő szivattyúk működése automatikus.

Víz alá kerül a rakpart

Az Országos Műszaki Irányító Törzs korábbi tájékoztatása szerint Budapestnél hétfő hajnalban várható a rakpart fokozatos elöntése, majd keddre a teljes szakasz víz alá kerül. A szakemberek arra számítanak, hogy a folyó keddről szerdára - 680 centiméter körüli vízállással - tetőzik, azaz jövő hét közepén Budapestnél másodfok körüli vízszintek várhatók. A rakpartok előreláthatólag a hét végéig víz alatt lesznek. Az első ütemben a budai oldalon a Mozaik utca - Margit híd közötti szakaszt zárják majd le, a pesti oldalon a Szent István park - Markó utca közötti szakaszt érinti első ütemben a lezárás.

Harmadfokú készültség

Győr-Moson-Sopron megyében a Duna Vének és Dunaremete közötti szakaszán szombaton 18 órától harmadfokú készültséget rendeltek el. A tetőzés hétfőn várható, majd ezt követően gyors apadás következik. A Duna Vének-dunaszentpáli szakaszának teljes hosszán a készültség másod-, több más szakaszán pedig elsőfokú.

Esztergomnál kedd hajnalban várható a tetőzés – jelezték. Vasárnap reggel hét órai adatok szerint a Duna vízállása Nagybajcsnál 611 centiméter, Komáromnál 553, Esztergomnál 511 centiméter volt.

Az igazgatóság közleménye szerint délelőtt a Dunaremete és Rajka közötti szakasz egészére életbe léptették az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

Csökken a védekezés a Körös-vidéken

Megszüntetik az árvízvédelmi készültséget vasárnap este a Sebes-Körös alsó szakaszán, így a Körösök térségében száz kilométerre csökken a védekezés hossza - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A tájékoztatás szerint a vízügyi szervezet 340 kilométer hosszúságú védvonalaiból estére már csak a Berettyón és a Hármas-Körösön lesz érvényben elsőfokú riasztás. A térségben a belvízzel elöntött területek nagysága több mint 23 négyzetkilométerrel, 551 négyzetkilométerre csökkent.