Botond, Mózes
EUR 386,82 Ft
USD 371,53 Ft
12 °C
29 °C

27 ezren kérték a magyar állampolgárságot

2011.02.12. 14:12
Több mint 27 ezren kérelmezték eddig az egyszerűsített honosítás keretében a magyar állampolgárságot, a legidősebb igénylő most töltötte 99. életévét - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság Wetzel Tamás honosításért felelős miniszteri biztos tájékoztatása alapján.

A határon túli magyarok továbbra is folyamatosan nyújtják be a kérelmeket, hetente annyi beadvány érkezik, mint a tavalyi év egészében. Csütörtökön délután három óra előtt érkezett be a huszonötezredik egyszerűsített honosítási kérelem, és a péntek délután két órás adatok szerint 27 734-en kérvényezték a magyar állampolgárságot.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a külképviseletek munkatársai és az anyakönyvvezetők továbbra is problémamentesen látják el a feladatukat. A visszajelzések is rendkívül pozitívak, néhány igen megható jelenetnek is szemtanúi voltak a külképviseletek munkatársai - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint igazi meglepetésként érte a befogadó állomásokon dolgozó munkatársakat, hogy több tucat olyan idős magyar nemzetiségű ember kérte a visszahonosítását, aki most lesz harmadszor magyar állampolgár, mert még mindannyian a trianoni békeszerződés előtt születtek. A legidősebb kérvényező 1912-ben született, ő most töltötte be 99. életévét.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint Csíkszeredán, Budapesten, Szabadkán és Kolozsváron a legnagyobb az érdeklődés, de további 60 külképviseleten és hozzávetőlegesen 660 magyarországi anyakönyvvezetőnél is adtak már be kérelmet.

Továbbra is körülbelül fele-fele arányban nyújtják be az igényléseket a külképviseleteken és Magyarország területén. Az egyszerűsített honosítási eljárás továbbra is zökkenőmentesen zajlik, az első hat hétben semmilyen probléma nem merült fel.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek