Politikai áldozatnak tartja magát a sukorói beruházó

2011.02.15. 16:10
Joáv Blum szerint nagyon szomorú, hogy politikai nyerészkedés tesz tönkre egy ilyen hatalmas beruházást. Az izraeli vállalkozó ígéri, ha meggyógyul, Magyarországra utazik és küzdeni fog a jogaiért.

„Én magam és a King's City beruházás a magyarországi politika harcok áldozatává váltunk - írja blogján Joáv Blum izraeli vállalkozó, akit Sukorón épített volna óriáskaszinót.

„Nagyon szomorú, hogy politikai nyerészkedés tesz tönkre egy ilyen hatalmas beruházást, amely több ezer magyar állampolgár számára jelentett volna biztos megélhetést és kiemelkedő adóbevételt a Magyar Állam számára" - írja Blum. A vállalkozó szerint annak ellenére folyik hajtóvadászat ellene, hogy mindent jó szándékkal, rejtett megfontolások nélkül, és a jogszabályokat betartva tett.

Az izraeli vállalkozó állítása szerint az Alkotmánybírósághoz fordul, amiért a beruházás meghiúsulásában szerepet kapott, hogy nem a bejelentett és bejegyzett lakcímén lakott a sukorói telekcsere idején. Szerinte ez a vád Magyarországon példátlan, rajta kívül még senkivel szemben nem éltek vele.

„Nem titok, hogy az utóbbi hónapokban egészségi problémákkal küszködök, de amint meggyógyulok, Magyarországra utazom, ahol személyesen fogom folytatni a küzdelmet alapvető jogaimért" - írja Blum.

Sukoró ügyében 2009 áprilisa óta nyomoznak a tervezett beruházás megvalósításához szükséges telekcsere kapcsán. 2010. augusztus végén gyanúsították meg az ügyben Tátrai Miklóst, az MNV Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsolt volt értékesítési igazgatót.

A gyanú szerint az MNV - a Magyar Állam képviseletében - 2008. július 30-án szerződést kötött Joav Blummal, a külföldi üzletemberrel, hogy az ő albertirsai és pilisi földjeit egy sukorói állami tulajdonú területre cseréljék.

A nyomozás eddigi adatai szerint a csereszerződésben a sukorói területeket több mint 734 millió forinttal alulértékelték, míg a cserébe szánt albertirsai és a pilisi ingatlanokat több mint 593,5 millió forinttal túlértékelték. Olyan szerződést írtak alá, aminek következtében a gyanú szerint az államot több mint 13 milliárd forintos veszteség érte volna.