Jobbik: Törvénysértő egy fideszes képviselő álláshalmozása

2011.02.19. 12:29

A Jobbik az Országgyűlés összeférhetetlenségi bizottságához fordul, mert szerintük Sebestyén László Fideszes országgyűlés képviselő összeférhetetlen módon dolgozik egy állami cég vezetésében - jelentette be Novák Előd szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus elmondta: a Borsod megyei egyéni országgyűlési képviselő Sebestyén László egyben az Észak-Magyarországi Regionális Vízmű (ÉRV) Zrt. fejlesztési és karbantartási igazgatója is. Novák Előd hangsúlyozta: a jogszabályok szerint országgyűlési képviselő nem lehet állami tulajdonú cég igazgatója.

Mivel az ÉRV 100 százalékig állami tulajdonban van, Sebestyén Lászlónak májusi megválasztásakor automatikusan be kellett volna jelentenie összeférhetetlenségét, és le kellett volna mondania az igazgatói posztról.

A Jobbik ezért összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez Sebestyén László ellen, hogy az illetékes bizottság kimondja az összeférhetetlenséget.

Novák Előd azt mondta: Kövér László házelnöknek van lehetősége az eljárás végéig felfüggesztenie Sebestyén László mandátumát.     A Jobbik emellett azt is kezdeményezi, hogy Sebestyén László májusig visszamenőleg mondjon le képviselői tiszteletdíjáról. Ez azért is szükséges, mert a fideszes politikus - vagyonnyilatkozata szerint - az ÉRV-től havi egymillió forint fizetést kap - mondta Novák Előd.