Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Nem tetszik a szocialistáknak a tankötelezettség leszállítása

2011.03.05. 16:16

A Magyar Szocialista Párt Pedagógus Tagozata tiltakozik a tankötelezettség korhatárának a Széll Kálmán Tervben a kormány által megfogalmazott, 15 éves korra történő leszállítása ellen.

"Követeljük, hogy a Magyar Köztársaság Kormánya mondjon le a tankötelezettség korhatárának 15 éves korra való leszállításáról, e pontot törölje a Széll Kálmán Tervből, és dolgozzon ki szakmailag megalapozott, a létező problémák megoldása érdekében sikert ígérő reformprogramot" - írta az MSZP Pedagógus Tagozata szombati közleményében.

A szocialisták arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarország gazdasági fejlődése előtt álló egyik legnagyobb akadály, hogy nem rendelkezik megfelelő számú magas szinten képzett, a változásokhoz alkalmazkodni képes, tanulni tudó munkavállalóval.

A munkanélküliek döntő többségét a szakképzetlenek, vagy csak alacsony és nehezen konvertálható szakképzettséggel rendelkezők alkotják. Úgy vélik, a tankötelezettség korhatárának leszállítása ezt a kört tovább bővítené, és megnövelné azok számát, akik nem tudnak megjelenni versenyképesen a munkaerőpiacon.

Az MSZP szerint a tervezett intézkedés következtében elsősorban cigány gyerekek kerülnének ki az intézményes gondoskodásból, elsősorban ők veszítenék el a szakképesítés megszerzésének az esélyét. Ezért ez a tervezett intézkedés jelentős mértékben tovább rontaná a cigányság társadalmi integrációjának feltételeit - mutatnak rá.

A korhatár leszállítása pedagógus álláshelyek megszűnésével, iskolák bezárásával is járna - olvasható a közleményben.  • Vennék
  • Bankszámla