2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Első fokon nem bűnös a kuruc.info főszerkesztője

2011.03.11. 18:53

Bizonyítottság hiányában felmentette a kuruc.info főszerkesztőjét az ellene rágalmazás miatt indult büntetőperben a székesfehérvári városi bíróság pénteken; az ítélet nem jogerős - tájékoztatta a Fejér Megyei Bíróság szóvivője az MTI-t.

Gieszné Boda Orsolya közlése szerint a módosított vádiratban foglaltak alapján M. B.-t egyrendbeli személyes adattal való visszaéléssel, valamint kétrendbeli, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazással vádolták.

A vád alapjául az szolgált, hogy 2006. október 7-én, majd 16-án, illetve azt követően több alkalommal, frissített formában a 2006 szeptemberi budapesti események kapcsán a kuruc.info közzétette az ügyekben eljáró bírák, ügyészek személyes adatait, őket súlyosan sértő kijelentésekkel együtt.

A Székesfehérváron 2009 novemberében kezdődött, több tárgyalásból álló per során nem bizonyosodott be, hogy a portálon közzétett tartalmat M. B. írta. A tanúk "hallomásra" hivatkoztak, a Tomcat néven ismert Polgár Tamás blogger pedig - aki maga jelentkezett tanúvallomásra, s aki szerint az adott időpontban a vádlott volt a főszerkesztő - perben, haragban volt vele.

Nem nyert bizonyítottságot az sem, hogy az ominózus írások közzétételének idején a vádlott volt a portál főszerkesztője. Ezzel kapcsolatban igazságügyi szakértőt is meghallgattak. A bizonyítási eljárásban segíthetett volna az adott időszakban használt szoftver, azt azonban 2007-ben törölték.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész a bűnösség megállapításáért fellebbezést jelentett be, a védelem három nap gondolkodási időt kért.

A per a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján került a Székesfehérvári Városi Bíróságra. A portálra 2006 októberében felkerültek miatt a budapesti II.-III. kerületi ügyészség vádat emelt a kuruc.info főszerkesztője - mint magánszemély - ellen, aki egyben a honlap hirdetésszervező cégében, a Hunmédia Kft.-ben jelentős befolyással rendelkező tulajdonosként szerepelt.

A vádiratot 2008 szeptemberében nyújtották be a fővárosi II.-III. kerületi bíróságra. A vádlott meghatalmazott védője 2009 februárjában elfogultsági kifogást nyújtott be, kérve, hogy az ügy elbírálásából a Fővárosi Bíróság valamennyi tanácsát zárják ki, majd ezt valamennyi kerületi bíróság és a Fővárosi Bíróság kizárására pontosította. Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla járt el.

Az ügy elsőfokú elbírálására a székesfehérvári városi, a másodfokú eljárásra pedig a Fejér Megyei Bíróságot jelölték ki.