Jövő januártól Magyarország is tagja lehet az Eurotransplantnak

2011.03.21. 17:02

Jövő januártól Magyarország csatlakozhat az Eurotransplanthoz, amely jelentős előrelépést hozhat a hazai szervátültetés területén - közölte a szaktárca. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár tavaly decemberben jelentette be, hogy Magyarország ez év januárjában megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat a szervátültetést segítő nemzetközi szervezettel.

Az első hivatalos tárgyaláson az Eurotransplant International Foundation elnöke, Bruno Meiser és a szervezet két igazgatója, Arie Oosterlee és Axel Rahmel előzetes együttműködési megállapodást kötött az egészségügyért felelős államtitkárral - közölte a szaktárca. A megállapodás alapján, várhatóan 2012. január 1-től átmenetileg, egy éven át Magyarország is tagja lenne a nemzetközi szervezetnek. Átmeneti tagságunk "a szerződő felek egybehangzó akaratától függően" további egy évvel meghosszabbítható lenne. Ezt követően kerülhetne sor Magyarország teljes jogú tagként való csatlakozására a nemzetközi szervezethez.

Az átmeneti időszakban Magyarország részéről az úgynevezett speciális betegek, mint a halaszthatatlan sürgősségű szív- és májátültetésre váró, vagy gyermek-, illetve fiatalkorú szervátültetésre váró betegek kerülnének fel az Eurotransplant várólistájára. Ugyanakkor a megállapodás szerint - eseti megállapodások alapján - már az átmeneti időszakban is lehetőség lesz más, ilyen speciálisnak nem minősülő betegek várólistára kerülésére is.