Kiszúrt a Malév a szakszervezetissel

2011.03.24. 17:13

A Fővárosi Bíróság csütörtökön jóváhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság által a Malév egyik leányvállalatára kiszabott egymillió forintos bírságot, mivel a cég - szakszervezeti tevékenysége miatt - diszkriminálta az egyik dolgozóját - közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

Tavaly augusztusban az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte a Malév földi kiszolgálással foglalkozó leányvállalatát, a Malév GH Zrt.-t. Az indok: a cég az ott dolgozó egyik szakszervezeti titkárának a magasabb szintű munkaköri kinevezését a szakszervezeti tevékenysége miatt nem hosszabbította meg.

A Malév GH Zrt. az EBH határozatát megtámadta a Fővárosi Bíróságon, amely csütörtökön döntött az ügyben. A bíróság a szóbeli indokolásában kifejtette, hogy a Malév GH eljárása a Munka törvénykönyve szabályainak formálisan megfelelt, de nem tartotta be az egyenlő bánásmód követelményét. A cég nem tudta bizonyítani - sem a közigazgatási, sem a bírósági eljárás során - hogy a munkavállaló szakszervezeti munkáján kívül, bármilyen ésszerű indoka volt annak, hogy a magasabb szintű munkaköri kinevezését annak lejártakor nem hosszabbították meg.