Megsértette az egyenlő bánásmódot a Malév GH

2011.03.24. 15:33

A bíróság jogerős döntése szerint jogszerűen szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egymillió forint bírságot a Malév egyik leányvállalatára, amiért a cég diszkriminálta az egyik dolgozóját annak szakszervezeti tevékenysége miatt, közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

A Malév földi kiszolgálással foglalkozó leányvállalata, a Malév GH Zrt. az ott dolgozó egyik szakszervezeti titkár magasabb szintű munkaköri kinevezését a szakszervezeti tevékenysége miatt nem hosszabbította meg.

A cég az EBH határozatát a Fővárosi Bíróságon megtámadta, amely a csütörtöki ítéletében elutasította a keresetet, így az EBH határozata jogerőssé vált.

A bíróság a szóbeli indokolásában kifejtette: az, hogy a Malév GH eljárása a Munka törvénykönyve szabályainak formálisan megfelelt, nem jelenti azt, hogy az egyenlő bánásmód követelményét nem kell betartania. A társaság nem tudta bizonyítani sem a közigazgatási, sem a bírósági eljárás során, hogy a munkavállaló szakszervezeti munkáján kívül bármilyen ésszerű indoka volt annak, hogy a magasabb szintű munkaköri kinevezését annak lejártakor nem hosszabbították meg, olvasható a közleményben.