A vádiratot ismertetik a romagyilkosságok perében

2011.03.25. 07:04 Módosítva: 2011.03.25. 10:13

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg a romák elleni támadások ügyében indított büntetőper Budapesten, a Pest megyei bíróságon.

A négy, megbilincselt vádlottat csuklyát viselő kommandósok vezették be a Thököly úti épület legnagyobb, földszinti tárgyalótermébe, amelyet zsúfolásig megtöltöttek az újságírók, a hozzátartozók és az érdeklődők, valamint a sértettek jogi képviselői.

A bíróság épületébe a már előzetesen regisztrált újságírók tűzszerészeti átvizsgálás után léphettek be. A száz férőhelyes tárgyalóterem ajtaja előtt kisebb tumultus alakult ki, ugyanis a sajtó számára biztosított harmincöt helyre több mint hetven újságíró jelentkezett, így volt, akinek már a hozzátartozók soraiban sem jutott hely.

K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

2008-ban és 2009-ben kilenc helyszínen támadtak meg romákat, összesen 78 lövést adtak le, hét helyszínen összesen tizenegy Molotov-koktélt dobtak el. A hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyesen megsérültek, ötvenöt ember testi épségét veszélyeztették.

A Thököly úti épület környékén forgalomkorlátozások lesznek: pénteken és további harminchárom tárgyalási napon 6 és 18 óra között megállási tilalmat vezetnek be a bíróság mögötti szervizúton a Hungária körút és a Francia út között.