Fegyveres katonák őrzik majd a koronát

2011.04.14. 12:47

Előreláthatólag augusztus 20-án veheti át a Köztársasági Őrezredtől a honvédség a Szent Korona őrzését a Parlamentben - mondta Simicskó István államtitkár az Országgyűlés honvédelmi bizottsága ellenőrző albizottságának csütörtöki ülésén. A honvédelmi államtitkár elmondta: a korona őreit már kiválasztották, megvan a jogszabályi háttér is, így pár hónap múlva átvehetik az ereklye őrzési feladatait. A Sándor-palota protokolláris védelmét pedig 2012-től venné át a honvédség.

A korona őrzését és egyes objektumok protokolláris védelmét - a törvény értelmében - fegyveresen fogják végezni a katonák. A koronát 8-18 óráig négy katona őrzi majd (egyszerre csak kettő) díszruhában, Kossuth-karddal, de a háttérben tűzfegyverekkel felszerelt, egyenruhában dolgozó katonák is rendelkezésre állnak.

Az ellenőrző albizottsági ülésen egyebek mellett beszámoltak a Ludovika-zászlóalj kialakításáról is. Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta: megkezdték a tiszthelyettesi képzés reformját is, az eddig egyéves képzést kétévesre bővítik.