Fellebezett az ügyészség Hunvald és Gál kiengedése ellen

2011.05.20. 12:01

Fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Bíróságon a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön a Fővárosi Bíróság május 13-i határozata ellen, amellyel megszüntették Hunvald György és Gál György előzetes letartóztatását - olvasható Keresztes Imre főügyész pénteki közleményében.

A fellebbezés indoklása szerint nincs szükség a vádirat pontosítására vagy pótlására, így az ügyészség továbbra is megállapíthatónak látja az ügyben a bűnszervezeti minősítést. Emlékeztet arra, hogy a vonatkozó jogszabályok, az Alkotmánybíróság határozata és a bírói gyakorlat alapján a bíróság az ügyészt nem kérheti vádmódosításra, vádkiegészítésre vagy a vádirati tényállás pontosítására. Megjegyzi azt is, hogy a vád ugyanaz, mint korábban, és akkor a bíróság a jelenlegi vádirat alapján megállapíthatónak látta a bűnszervezetben történt elkövetést, a vádlottak előzetes letartóztatását pedig fenntartotta.

A Fővárosi Bíróság egy héttel ezelőtt házi őrizetbe helyezte Gál Györgyöt, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának korábbi elnökét, Hunvald György volt szocialista polgármestert pedig lakhelyelhagyási tilalom elrendelésével hazaengedte.

Az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében vádolt politikusok közül Gál György több mint két és fél, míg Hunvald György több mint két évet töltött előzetesben. A Fővárosi Bíróság közleménye szerint a döntést az indokolta, hogy a vád tényei között a bűnszervezeti elkövetés nincs megfelelően körülírva, így a vádlottak a törvény értelmében néhány hónapon belül automatikusan szabadultak volna a legsúlyosabb kényszerintézkedésből, mert annak tartama a törvény alapján megszűnik.