Szociális konzultáció: feljelentést tett az LMP

2011.06.08. 17:27

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerdán szociális konzultáció kérdőíveinek adatkezelési eljárása miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A politikus feljelentését személyes adattal való visszaélés és az arra való felbujtás miatta tette meg - írja a párt sajtóosztálya az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A frakcióvezető kérte az esetleges felbujtó büntetőjogi felelősségének vizsgálatát is. A párt véleménye szerint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala ugyanis nem saját elhatározásból, hanem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára kérelme alapján küldte szét a kérdőívet a választópolgároknak.

Az LMP emlékeztet Jóri András adatvédelmi ombudsman kijelentésére, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy nem biztosított a szociális konzultáció kérdőívére válaszolók személyes adatvédelemhez fűződő joga, mivel politikai véleményük mellett adataik is szerepelnek a nyomtatványon. Felhívják a figyelmet a biztos azon aggályára is, hogy nem világos, ki kezeli a beérkezett adatokat.