Biomassza tüzelésű erőmű épül Miskolcon

2011.06.14. 17:29

Évente egymillió köbméter földgáz takarítható meg a Miskolcon felépítendő 3 megawatt kapacitású biomassza tüzelésű hőerőművel, a 780 millió forintba kerülő létesítmény alapkövét kedden helyezték el.

Az alapkőletételen Méhn Imre, a Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a zöldmezős beruházásban felépítendő erőmű évente mintegy 4 ezer tonna biomassza felhasználásával vált ki 1 millió köbméter földgázt, és bár ez nem jelentős Miskolc teljes távhőfelhasználását tekintve, mégis fontos, mert környezetbarát fűtőanyagot használ fel, csökken a kibocsátott széndioxid.

A társaságot még 2009-ben alapította a miskolci önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő, és Miskolc távhőszolgáltatását biztosító Miskolci Hőszolgáltató Kft. 25 százalékos részesedéssel, és a 75 százalékos tulajdoni hányaddal a Wis Zrt. Ez utóbbi cég jelenleg több más miskolci projektben is érdekelt.

A biomassza erőmű melegvíz-szolgáltatást nem biztosít, ugyanakkor több mint ezer lakást lát majd el távhővel, amely olcsóbb lesz a jelenleginél a fogyasztóknak.

Az alapanyagot, vagyis a fát, a fahulladékot, a faaprítékot kisebb erdőgazdaságok, magán erdészetek, valamint a miskolci önkormányzat kizárólag tulajdonában lévő Városgazda Nonprofit Kft., és a városi hulladékgazdálkodási társaság, az AWE Miskolc biztosítja.

A 780 millió forintba kerülő beruházáshoz pályázaton több, mint 329 millió forintot nyert uniós és állami forrásból a társaság.

Az erőmű a tervek szerint az idei fűtési szezontól, októbertől már hőt termel.