Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Elhunyt Szabó András akadémikus, volt alkotmánybíró

2011.07.31. 15:25

Elhunyt Szabó András akadémikus, egyetemi tanár, az Alkotmánybíróság volt tagja szombaton, életének nyolcvannegyedik évében, közölte az Alkotmánybíróság.

Szabó András jogi tanulmányait a kolozsvári Bólyai Tudományegyetemen kezdte, majd 1953-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. 1953-tól a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézetében volt tudományos kutató, később a Büntetőjogi és Kriminológiai Osztály vezetője lett.

A kriminológia és a kriminálszociológia területén kifejtett tudományos munkássága eredményeként Szabó András 1978-ban megszerezte a jogtudományok doktora fokozatot, elnöke volt a Magyar Kriminológiai Társaságnak, és a Magyar Kisebbségvédelmi Egyesületnek, valamint egyetemi tanár a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

Szabó Andrást az Országgyűlés 1990-ben választotta az Alkotmánybíróság tagjává. Ezt a tisztséget 1998-ig töltötte be, több nagy jelentőségű határozatnak volt előadó alkotmánybírája.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport