Csurgó átmenetileg megmenekült

2011.08.03. 11:16

Csurgó önkormányzata a múlt héten elfogadott, a számlakezelő bank által feltételül szabott költségcsökkentő intézkedési terv elfogadásával újabb, egyszeri 40 millió forint hitelt kapott, ebből ki tudja fizetni az alkalmazottak bérét és a rászorulóknak nyújtott segélyt – közölte Kovács Tamásné címzetes jegyző.

A mintegy 700 érintettnek – 260 köztisztviselőnek és közalkalmazottnak, valamint a rendszeres segélyben részesülőknek – a megszokottnál két nappal később, pénteken fizetik ki a béreket, illetve a segélyeket.

Ezzel a csődveszély elhárult az önkormányzat feje felől, de ahhoz, hogy a most elfogadott szigorú intézkedési tervben célként kitűzött működési hiány megszűnjön, két-három évre lesz szükség, közölte a jegyző.

Az önkormányzatnak nemcsak a bérek kifizetése, de az elmaradt számlák rendezése is gondot okoz. A bankkal megállapodtak abban, hogy az önkormányzat jelenlegi 160 millió forintos hitelkeretét – a működési kiadások és tartozások ismeretében – a szükséges mértékben megemeli, a tartozásokat a bankkal történt egyeztetés alapján havi részletekben fizetik a beszállítóknak és a szolgáltatóknak.