867,9 milliót szociáliskonzultált el a kormány

2011.08.04. 16:16 Módosítva: 2011.08.04. 16:53

867,9 millió forintot csoportosít át a költségvetésben a szociális konzultáció pénzügyi fedezetére a kormány, jelent meg a Magyar Közlöny csütörtöki számában. Az átcsoportosítás a rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezet, Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal cím, valamint a 15. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, Célelőirányzatok alcím, kormányzati igazgatással kapcsolatos feladatok támogatása jogcím-csoport javára történik. A kormányhatározatból kiderül, hogy a támogatás folyósítása azonnal, a harmadik negyedévben megtörténik.

A szociális konzultációt Orbán Viktor a Facebookon jelentette be videóüzenetben május 1-én. "Kézhez fognak kapni egy levelet, amely egy kérdőívet is tartalmaz és arra kérem önöket, ezt gondosan olvassák el, töltsék ki, és küldjék vissza" - mondta.

A tíz kérdéses kérdőívvel állítása szerint "nem hárítja át" a döntés felelősségét - vagy, a korábbi kérdőíves konultáció tapasztalatai szerint a döntés lehetőségét - a választókra, mert azt végül a parlament képviselőinek kell meghozniuk.

Egy nappal Orbán videóüzenete után szóvivője, Szijjártó Péter jelentette be, hogy a tíz kérdésből álló kérdőívet minden magyar megkapja, aki betöltötte a 16. életévét. A nyolcmillió példányban kitöltött kérdőíveket június 15-ig lehetett visszaküldeni.

A visszakültött 1,14 millió kérdőív eredményeit Orbán július 4-én ismertette a parlamentben. Meglátása szerint "Magyarország felébredt", a magyarok "nem ingyen sörre, potyázásra", hanem munkára akarják építeni a jövőjüket.