Lázár nem számol hitelmegállapodással

2011.11.22. 00:41

Lázár János szerint a kormány a piacról szeretné finanszírozni az országot, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő új típusú együttműködéssel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy nem számolnak pénzek lehívásával.

"Nem számolunk hitelmegállapodással, vagy olyan pénzügyi lehetőséggel, hogy lehívjunk pénzeket; egy biztonsági védőhálóról van szó" - nyilatkozta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő új típusú együttműködéssel kapcsolatban hétfőn a köztelevízióban. Lázár szerint a kormány szeretné az elmúlt másfél évhez hasonlóan "a piacról finanszírozni az országot, a bankok és a multinacionális vállalatok bevonásával a közteherviselésbe."

Hogy az IMF-re miért van szükségünk, azt most eltérően próbálják magyarázni fideszes és kormányzati körökből azok, akik legalább megszólalnak. A Nemzetközi Valutaalapot korábban ekéző Kósa Lajos úgy vélte, a nemzetközi helyzet változott meg egyik hétről a másikra, és ehhez kell alkalmazkodnunk, a kormány hivatalos álláspontja szerint új korszak kezdődik az ország életében, ami a növekedésről fog szólni, ehhez pedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk.

Az elővigyázatossági, védőhálót nyújtó megállapodásra azért van szükségünk, mert az ország teljesítőképességében megcsappant a bizalom. A múlt héten az euróval szemben történelmi mélypontra zuhant forintárfolyam, a két és féléves csúcsra ugró magyar a csődkockázat, az államadósság az egyre drágábban, és egyre nehezebben vált finanszírozhatóvá.

A Fidesz frakcióvezetője a köztelevíziónak az IMF-hitelen kívül meszélt aközoktatási törvényről is. Lázár a köztelevíziónak úgy fogalmazott, hogy senkinek nem közömbös az oktatás, ezért a Fidesz arra törekszik, hogy a lehető legjobb törvény szülessen meg, "ehhez a jelenlegi tervezeten még lehet csiszolni".

"Tisztázni kellene, hogy az MSZP Kádár János oldalán, vagy az általa kivégeztetett Nagy Imre oldalán áll?" - mondta Lázár János azzal az általa vasárnap benyújtott, az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban, amelyben kimondanák, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető.

Lázár szerint az MSZP egyetlen megnyilvánulása sem hiteles ennek a kérdésnek a tisztázása nélkül. Szerinte a rendszerváltás utáni átmenet azért nem volt sikeres, mert "1990-ben nem volt elég bátorsága a magyar társadalomnak ahhoz, hogy megnevezze a felelősöket és számon kérje őket".