Privatizálják a siklósi kórházat

MTI
2004.11.12. 15:49
Magánkézbe kerül hétfőn a siklósi kórház, miután a város képviselő-testülete pénteki, rendkívüli ülésén úgy döntött: a csőd elkerülése érdekében megköti az egészségügyi intézményt működtető közhasznú társaság 75 százalékos tulajdonrészének eladásáról szóló szerződést. Az önkormányzat a tulajdonrészt saját, 96 százalékos tulajdonrészéből, 16 millió forintért adja el a privatizációs pályázaton indult, és 11 befektető közül nyertes Mega-Logistic Rt.-nek. A kórházban még Harkánynak, Villánynak és Beremendnek van 2-2 százalékos érdekeltsége.

A szerződés tervezetében az áll, hogy gyógyintézmények működtetésében nagy tapasztalatokkal rendelkező befektető átvállalja a kórház mintegy 200 millió forintos adósságát, valamint azt legalább 10 évig a jelenlegi ellátások megtartása mellett, eredeti rendeltetésének megfelelően üzemelteti.

Marenics János, Siklós polgármestere korábban azt mondta, "a magánosítás az egyetlen lehetséges megoldás, jelentősebb tőke bevonása nélkül ugyanis még rövid távon sem képzelhető el a kórház fenntartása". Kollár Zoltán, az intézményt működtető kht. ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy a leendő tulajdonos elvégezné az ÁNTSZ által előírt fejlesztéseket is, de az már rajta múlik, miként, milyen ellátási formák bevezetésével tudja az egészségügyi intézményt nyereségessé tenni.