Géza
-11 °C
-4 °C

Újra kizárnák Dávid Ibolyát

2004.11.12. 20:58
Az MDF két tagja etikai eljárást kezdeményez Dávid Ibolyával szemben. Dr. Kádár György és Murányi Levente a Magyar Rádióhoz eljuttatott közleménye szerint az elnök asszony a kórházprivatizáció kérdésében szembeszegült a párt hivatalos álláspontjával, mert az MDF 2003. novemberi határozata támogatta a privatizáció megakadályozására indult népszavazási kezdeményezést. Dávid Ibolya viszont a közelmúltban többször is ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg, és kijelentette, hogy a kórházprivatizációról feltett kérdéssel nem ért egyet. A két MDF-es képviselő ezért az elnök kizárását is kezdeményezi a pártból.

A párt elnökségének az Indexhez is eljuttatott válasza szerint "nem Dávid Ibolya, hanem a Magyar Demokrata Fórum elnöksége döntött úgy, hogy továbbra sem támogatja a kórházak és az egészségügyi intézmények elidegenítését, és a Munkáspárt által feltett kérdésre nemmel válaszol". A közlemény szerint a "két MDF-es tag, akik Dávid Iboly kizárását kezdeményezik a pártból, valószínűleg már nem emlékeznek arra, hogyan is szólt a Magyar Demokrata Fórum Országos Választmányának 2003. novemberében hozott határozata. Ez a határozat akkor született, amikor még érvényben volt a kormány Csehák Judit egészségügyi miniszter által jegyzett törvénye".

Mint a párt közleményében olvasható, "a határozat szerint: A törvénnyel szemben sikeres aláírásgyűjtési akciót szervezetünk, Alkotmánybírósági beadvánnyal is éltünk, és továbbra is minden törvényes eszközt megragadunk ahhoz, hogy érvénybe lépését megakadályozzuk. Ebben a folyamatban pozitív lépésnek tartjuk, hogy a kórház törvény visszavonása érdekében népszavazási kezdeményezés indult. Várjuk, hogy az Alkotmánybíróság. Mielőbb foglaljon állást a törvénnyel kapcsolatban." Mint ismeretes az Alkotmánybíróság döntése alapján a kormány kénytelen volt visszavonni az MDF által is rossznak ítélt törvényt.