Megszűnt az orvosi szűrőközpont Devecserben

2012.01.02. 10:59

A múlt év végével megszűnt a vörösiszap-katasztrófa után felállított Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont Devecserben. Az iszapömlés lehetséges következményeiről és a vizsgálatokról január közepére összefoglaló jelentést készítenek – közölte az intézmény eddigi vezetője.

Nagy Zoltán elmondta, hogy a szűrőközpontban – 2010. december 15-től kezdődően – több ezer megelőző szűrővizsgálatot végeztek el Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely, valamint Somlójenő, Tüskevár, Apácatorna és Kisberzseny lakosain.

Hozzátette, hogy az elvégzett vizsgálatok nem mutattak ki a vörösiszap-katasztrófával összefüggő, hosszan ható egészségi problémákat.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly augusztus óta az addig már megvizsgált lakosok egészségi állapotát újravizsgálták, azaz kontrollvizsgálatokat is végeztek.

A Miskei utcai központban – többek között – laboratóriumi, általános felnőtt- és gyermekorvosi vizsgálatokat, tüdőszűrést, tüdőgyógyászati vizsgálatokat végeztek, továbbá a centrumban szemészeti, fül-orr-gégészeti, sebészeti, nőgyógyászati szakrendelés is működött. A rendelőkben folyamatosan figyelemmel kísérték az iszapkatasztrófa által érintett emberek egészségi állapotát.

Kezdetben fél évre tervezték az intézmény működését, de meghosszabbították a működési idejét.